Un estudi identifica àmfores amb vi de Baetulo a la costa Mediterrània
Un estudi de la Universitat de Barcelona i el Museu de Badalona identifica àmfores amb vi de Baetulo en tres vaixells del segle I dC enfonsats a la costa mediterrània
Recents estudis portats a terme per investigadors de la Universitat de Barcelona en col·laboració amb el Museu de Badalona han confirmat l’important paper que va jugar la ciutat romana de Baetulo en la producció i comercialització del vi en època d’August.
Les anàlisis petrogràfiques i químiques fetes en les àmfores trobades en tres vaixells enfonsats en diferents punts de la costa mediterrània demostren que aquests contenidors de vi varen ser fabricats en els centres terrissers apareguts en les excavacions realitzades a l’àrea suburbana de Baetulo, concretament a can Peixau i a la plaça Pompeu Fabra.
Dels tres vaixells estudiats, dos es van enfonsar a causa del mal temps al nord de la costa catalana, concretament als Ullastres (Palafrugell) entre els anys 25 i el canvi d’Era i al Cap de Volt (Port de la Selva) entre el 10 aC. i el 5 dC. El tercer es va localitzar al sud de la costa francesa, a Port Vendres, i va naufragar durant un fort temporal entre els anys 10 i 20 dC.
Els resultats de l’estudi proven que el carregament dels vaixells estava format per àmfores amb el vi que es produia al territori de Baetulo, on es conreuava majoritàriament la vinya. El seu destí era la ciutat romana de Narbo, l’actual Narbona, que fou un important centre de distribució de mercaderies durant l’Imperi romà.
Aquí podeu vuere el reportatge de TV3 minut 17:57
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!