Fa pocs anys una troballa extraordinària a Badalona, una placa amb només unes poques lletres, ens permetia restituir el nom de PORCIUS. Amb tota versemblança es pot relacionar amb el gran Marcus PORCI, el principal productor de vins de Baetulo.
Aquesta placa estava gravada en un material només aparentment humil, la pedra d’Alcover. És una calcària compacta que es localitza a les muntanyes de Prades, entre els pobles d’Alcover i Mont-ral. Macroscòpicament, la pedra d’Alcover és una pedra no translúcida, compacta i homogènia amb gra molt fi, que presenta una gran estratificació; és d’un color grisós-marronós i pot assolir també tons vermellosos.
L’estratificació que presenta afavoreix el fet de poder-la treballar en plaques que poden anar d’uns mil·límetres fins a 10-12 cm. A l’època romana fou emprada com a suport epigràfic, per a lloses de paviment i per a tombes.
És la primera vegada que aquest tipus de suport es localitza fora de l’àmbit de Tarraco i posa de manifest el radi d’acció del seu taller epigràfic, i les relacions de Baetulo amb la capital provincial. A més, no es tracta d’una peça única sinó que altres fragments epigràfics de Baetulo d’un mateix període protoimperial, tenen com a suport la pedra d’Alcover, tal com ha pogut ser demostrat gràcies a les analítiques corresponents. Veurem en aquesta xerrada el que ens pot dir una pedra per si mateixa i també el missatge escrit al qual serveix de suport.
A càrrec de Isabel Rodà de Llanza i de Diana Gorostidi