Pere Falqués i Urpí (1849-1916) és àmpliament reconegut per la seva tasca com a arquitecte municipal de Barcelona entre els anys 1890 i 1916. En canvi, no és tan sabuda la seva vinculació professional prèvia amb la nostra ciutat, on va desenvolupar la tasca d’arquitecte consultor des de l’any 1878 fins al 1889. Durant aquest temps va portar a terme importants obres urbanístiques, com l’obertura del carrer del Temple, diferents intervencions a la Casa de la Vila, la construcció del primer edifici de l’Asil Arnús i el disseny del primer mercat cobert de Badalona: el Mercat Maignon.
Joan Molet Petit, doctor en Història de l’Art i professor titular de la Universitat de Barcelona, autor del llibre Pere Falqués, l’arquitecte municipal de la Barcelona modernista, publicat recentment, ens parlarà d’aquesta etapa badalonina de Falqués així com d’altres aspectes destacats de la seva trajectòria professional: els concursos que va guanyar a Barcelona, la seva participació en l’Exposició Universal de 1888 i, també, les obres que va dur a terme com a arquitecte municipal de Barcelona a partir de 1889 (l’enllumenat elèctric del passeig de Gràcia, els túnels del metro sota la Via Laietana, mercats, museus, monuments, escoles i fins i tot un frustrat palau reial). Igualment, es referirà als grans encàrrecs privats que va rebre, com la casa del baró de Bonet o la Central Catalana d’Electricitat.
En resum, una magnífica oportunitat per descobrir un arquitecte poc conegut que va desenvolupar un estil propi, sumptuós i monumental, i que va deixar la seva empremta a l’arquitectura catalana del tombant del segle XIX al XX.