BUSCAR PER:
Llàntia decorada amb màscara teatral
Llàntia decorada amb màscara teatral
75-160 dCLlàntia romana de les anomenades comunament Firmalampen o llànties de canal (en aquest cas forma Bussière C VII). Trobem la firma o marca del seu fabricant, FORTIS, clarament definida en el fons exterior de la peça, al centre d’un cercle.
Gràcies a aquest segell, sabem que va ser fabricada a la ciutat de Mutina (Mòdena, Itàlia), en aquella època integrada a la Gal·lia Cisalpina. Aquest taller va fer una gran producció de llànties de canal que s’estengueren arreu. També sembla que es van fer altres produccions amb aquesta marca a Lió, Trèveris, Berna, Frankfurt o Roma, que potser eren tallers imitadors donat l’èxit de les peces. A la Península se’n documenten a llocs tant diversos com Empúries, Mataró, Tarragona, Astorga, Palència, Maó, Conimbriga, i ara també a Badalona, on se’n coneixien alguns fragments i ara aquesta peça gairebé sencera (només li manca part del bec).
Una característica pròpia d’aquestes llànties és que la majoria no tenen nansa –encara que hi ha alguns models que sí que en tenen. Algunes presenten, al voltant del disc, dues o tres orelletes foradades per tal de poder-hi passar un cordill o fil de metall per penjar-les. En aquest cas, la nostra llàntia en té tres.
Destaca la decoració en relleu, molt ben conservat, d’una màscara teatral tràgica. Amb un pentinat alt sobre el front i una melena llarga, el nas marcat, els ulls en forma d’ametlla i la boca oberta, característiques de les màscares teatrals d’època imperial.
Aquesta peça, apareguda a l’excavació de la plaça de la Ciutat Romana de Badalona l’any 2016, és un dels pocs models d’aquest tipus de llàntia que té tres orelletes per poder-la penjar.
Material: Ceràmica modelada a motlle i envernissada Dimensions: 10x7,5x4 cm Ref.: 18049Altres peces del mateix període
Venus
Segle I dCTabula Hospitalis
98 dCPollegueres
Segle I aCLlàntia
Primera meitat del segle I dC