BUSCAR PER:
Inscripció funerària
Inscripció funerària
s. I aC i reutilitzada fins el s. V dCFragment de làpida d’època republicana que es va trobar en un farciment durant les obres de connexió que es van portar a terme al Museu per unir l’espai de les Termes amb el del Decumanus, el 2008-09. Estava enmig de l’enderroc d’una casa que va tenir lloc el segle V dC.
La pedra de la inscripció està molt rodada i degué ser reutilitzada per construir alguna de les parets de pedra de la zona. A la part de darrera té dos encaixos rectangulars per subjectar la làpida o per una posterior reutilització d’aquesta.
La transcripció de les lletres conservades i llegibles és:
– – – – – –
[- – -] RA [- – – ]
[- – – ] SITA [- – – ]
[- – – ] R . AN [- – -]
[- – – ] OMI [- – -]
[- – -] NES [- – – ]
[- – – ] A . V [- – -]
[- – -] + . EO [- – -]
Encara que no hi ha cap seqüència sencera amb aquestes lletres podem deduir que és una làpida funerària. Les lletres SITA fan referència a la locució funerària HSE (Hic situs o sita est), que vol dir aquí descansa ell o ella, en aquest cas ella una dona. També sabem que s’expressava l’edat en que va morir per AN (annis) si més no d’una persona enterrada, OMI ens fa referència al nom de la família, potser Domitius/a.
Per les característiques paleogràfiques com la lletra capital quadrada, profundament gravada, sense reforços i amb S anguloses, amb punts triangulars amb el vèrtex mirant cap avall i la utilització de la formula que inclou SITA, ubicaríem aquesta peça en el darrer quart del segle I aC.
Material: Pedra sorrenca local (gres) Dimensions: 28x19x11 cm Ref.: 13290Altres peces del mateix període
Venus
Segle I dCTabula Hospitalis
98 dCPollegueres
Segle I aCLlàntia
Primera meitat del segle I dC