Aprofitant l’exposició L’envelat. Arquitectura singular i símbol de la Festa Major, que fins al dia 18 de març es pot veure al Museu, presentem aquest àlbum que recull algunes de les fotografies que, relacionades amb els envelats, es conserven a l’Arxiu d’Imatges del Museu de Badalona.

Els envelats de Badalona van tenir un gran prestigi durant tota la primera meitat del segle XX i, sobretot, fins al moment de la Guerra Civil. Les entitats els promovien i finançaven, i sembla que competien entre elles per veure quina podia oferir un millor espai i quina aconseguia que les seves activitats i els seus balls fossin els més concorreguts i comentats. A les dècades dels cinquanta i els seixanta, els envelats ocupaven l’espai de la platja dels pescadors i, algunes vegades, n’hi va haver més d’un. Promoguts com en les dècades anteriors per algunes entitats, la majoria eren de pagament, especialment per als balls, però durant el dia també n’hi havia amb entrada lliure que s’omplien de gom a gom.

La generalització de les vacances laborals i els canvis en els hàbits d’oci a mitjan dècada dels seixanta van fer perdre la importància de la Festa Major d’agost i, també, dels envelats, que pocs anys després ja havien desaparegut de tots els programes.

Els envelats de Badalona