El 28 d’octubre de 1848 es va inaugurar la primera línia de tren d’Espanya en territori peninsular. El recorregut fou de Barcelona a Mataró. Aquest mes fa, doncs, 175 anys.

El 1837 ja s’havia inaugurat la primera línia a l’illa de Cuba, aleshores territori espanyol, amb el recorregut l’Havana-Güines.

Impulsada pel mataroní Miquel Biada, la línia Barcelona-Mataró va fer el seu primer viatge en prova el dia 5 d’octubre de 1848. Tres dies més tard, es feu un viatge amb quatre-centes persones i, finalment, el 28 d’octubre va tenir lloc la inauguració.

No tot van ser flors i violes i, pel que fa a Badalona, el pas del ferrocarril no va ser ben rebut per tothom. Foren, sobretot, els pescadors els qui més s’hi oposaren –fins al punt que, al principi, havien apedregat alguns trens- perquè el consideraven un perill ja que afectava la seva zona de seguretat en el cas de temporals.

Aprofitem l’aniversari per mostrar diverses fotografies del tren a Badalona que, com sempre, es conserven a l’Arxiu d’Imatges del Museu de Badalona.

Veure l’àlbum

1848-2023. 175 anys del tren que transformà Badalona