De ben petits aprenem els dies de la setmana i els mesos de l’any, i ens expliquen com funciona el rellotge perquè no arribem tard a l’escola. Però, com s’ho feien a l’antiguitat?
Els nostres avantpassats observaven els moviments de la lluna i del sol, el creixement de les plantes i els moments de pluges o tempestes i enregistraven aquestes dades als primers Calendarium.
El calendari que utilitzem actualment, és un dels millors llegats que ens ha deixat el món romà, i te molt a veure amb el que va manar elaborar Juli Cèsar el 46 aC: el conegut calendari julià. Un calendari molt semblant al nostre però amb algunes singularitats que segur que us sorprendran!
Sabíeu que aquest primer calendari romà tenia 10 mesos i que començava al març, quan s’iniciava el comerç marítim i es reprenien les guerres, que havien quedat suspeses amb l’arribada de l’hivern? I que els noms que donava als dies de la setmana, inspirats en les divinitats romanes, són pràcticament els mateixos que fem servir nosaltres? I sabeu per què, per causa dels romans, hi ha mesos amb 30 dies, d’altres amb 31 i, fins i tot un amb 28?
L’activitat ens aclarirà tots aquests dubtes i ens explicarà, també, un munt d’històries mitològiques i les troballes científiques que van fer els romans i que encara avui s’amaguen al nostre calendari.