El 16 de juliol la majoria de poblacions de la costa catalana celebraven la festivitat de la Mare de Déu del Carme, la patrona de la gent de mar. Mariners, pescadors i tota mena de navegants li retien culte perquè els protegís dels perills més habituals del mar.

El ritual de la festa del Carme era, si fa no fa, el següent: la confraria de pescadors local treia la imatge de la Marededéu en processó i la portava fins al la platja, on era col·locada en una barca guarnida per a l’ocasió. La processó seguia al mar acompanyada d’un estol de barques.

A Badalona, a més, a la tarda, es feia una processó amb la Mare de Déu del Carme que sortia de l’església dels pares carmelites –situada al carrer de Sant Miquel-, recorria bona part dels carrers del barri de Baix a Mar, passava per la Rambla i tornava a l’església. Aquesta processó anava acompanyada pels nens i nenes de les escoles properes que aquell any havien fet la primera comunió, que hi anaven vestits com el dia d’aquesta cerimònia.

L’àlbum que presentem recull algunes fotografies d’aquesta festivitat, la majoria de les quals formen part de les col·leccions del Museu gràcies a la donació i el permís de diverses famílies de la ciutat.

Veure l’àlbum

La festivitat del Carme