En l’aniversari de la Segona República Espanyola

Tal dia com avui fa 89 anys que es va proclamar la II República. Va ser després d’unes eleccions municipals celebrades el 12 d’abril, que van donar una aclaparadora victòria als partits republicans. Aquest fet va provocar que el rei Alfons XIII hagués de marxar a l’exili, alhora que es proclamava la República.

A Badalona una multitud va anar a la plaça de la Vila per celebrar-ho. Els escuts que adornen els capitells que hi ha a cada banda de la façana de la Casa de la Vila van ser descoronats –va caldre una escala llarguíssima per arribar-hi– i, des d’alguns edificis oficials, es van llançar retrats del rei. Al vespre, la plaça continuava molt plena, la gent va cantar l’Himne de Riego i la Marsellesa, es va il·luminar la façana de l’Ajuntament i es van pronunciar alguns discursos des del balcó.

Com a resultat d’aquelles eleccions, es va fer càrrec del govern de la ciutat un nou consistori, amb Josep Casas Costa (1874-1950) com a alcalde, que s’havia present per la Coalició d’Esquerres, que aglutinava el Centre Republicà Català, Acció Catalana i Unió Socialista de Catalunya. Casas, que regentava una impremta a l’actual carrer de Francesc Layret, ja havia estat alcalde de la ciutat durant el període 1914-1918.

La revista El Eco de Badalona ens ofereix una magnífica crònica de com es va viure aquest esdeveniment a la nostra ciutat:

El Eco de Badalona. 18 d’abril 1931

 

1 resposta
  1. Carme Verdiell
    Carme Verdiell says:

    Es molt emocionant veure la magnitud del que representava aquella data i els moments d eufòria i alegria.
    Només desitjaria veura ben haviat una tercera República
    Abraçades

    Respon

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *