57 anys de la plaça del Cardenal Albareda

Tal dia com avui fa 57 anys que el Ple de l’Ajuntament de Badalona va aprovar donar el nom de Cardenal Albareda a una plaça del barri del Congrés. Es tracta d’una zona on diversos espais públics porten noms relacionats amb la religió i l’Església catòlica en reconeixement a l’entitat d’origen catòlic Viviendas del Congreso Eucarístico, SA, que va promoure, entre 1963 i 1970, la construcció dels habitatges que constitueixen el barri.

Anselm Maria Albareda i Ramoneda (Barcelona 1892-1966), va ser un historiador, bibliotecari, arxiver, teòleg i eclesiàstic, que va arribar a assolir la dignitat de cardenal. Batejat com a Joaquim, va prendre el nom d’Anselm Maria quan va professar com a benedictí. Va viure a Badalona, on la seva família es va instal·lar quan ell era petit i hi va continuar vinculat al llarg de tota la vida. Va estudiar als Maristes de la nostra ciutat, al monestir de Montserrat –on seria arxiver– i a Roma. Entre el 1933 i el 1961 va ser prefecte de la Biblioteca Vaticana, que va reformar profundament. Durant els anys de la Segona Guerra Mundial va destacar per la seva tasca de salvament de fons bibliogràfics, entre els quals destaca el de l’abadia de Montecassino. El 1962 fou nomenat cardenal i poc després l’Ajuntament de Badalona li concedí el títol de fill adoptiu de la ciutat. El 1963 va assistir al conclave que va escollir Pau VI com a nou papa. És autor de diverses publicacions, moltes de les quals dedicades a la història del monestir de Montserrat, on reposen les seves restes.

El 2016, amb motiu del cinquantenari de la seva mort, el Museu de Badalona, conjuntament amb la parròquia de Santa Maria, li va dedicar una exposició que es va poder veure a l’església de Santa Maria i, més endavant, al monestir de Montserrat.

2 respostes
  1. Joan Torrents i Mestre
    Joan Torrents i Mestre says:

    El Cardenal Albareda va morir l’any 1966, al darrer paràgraf es diu que “El 2016, amb motiu del centenari de la seva mort”, és incorrecte, em de parlar del 50è aniversari.

    Respon
    • museudebadalona
      museudebadalona says:

      Bon dia Joan. I tant! Tens tota la raó, hem tingut un làpsus! Ara mateix ho esmenem. Moltes gràcies per fer-nos-en adonar. Una salutació cordial.

      Respon

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *